Telegraaf interviewt Maria over droogbloemen en verse bloemen.

Telegraaf interviewt Maria over droogbloemen en verse bloemen.

0 reactie minuten lezen
Bij menig ‘trendwatcher’ staan droogboeketten hoog in de top-10 van aanraders voor 2022. “Misschien zijn ze in aanschaf een paar euro duurder, maar een boeket blijft wel zeker een half jaar goed en is uiteindelijk dus veel
goedkoper. Bovendien zijn droogbloemen duurzamer dan verse snijbloemen. Of droogbloemen ook zorgen voor een psychische floravitaliteit?

Wie chagrijnig een bloemenwinkel binnenstapt, mag straks nooit meer thuiskomen met een bos saaie witte lelies. Na bijscholing tot ‘floravitalist’ moeten duizenden bloemisten feilloos de gemoedstoestand van klanten kunnen peilen, zodat zij een boeket krijgen dat een glimlach opwekt. Een lacht die prompt weer kan vergaan vanwege de blijvend hoge prijzen voor een ruikertje..

Ook om de slag met internetverkopers niet te verliezen, willen bloemisten hun klanten meer persoonlijke aandacht en maatwerk bieden, zo meldt voorzitter Marco Maasse van de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW). Uit wetenschappelijk onderzoek naar zintuigelijke ervaringen, concludeert de koepel dat mensen zich tot liefst 70 procent beter voelen als ze thuis of op hun werk de juiste bloemen in een vaas hebben staan. Daarom is onder de noemer ‘FloraVitaliteit’ een aantal bloemrecepten ontwikkeld dat aansluit bij verschillende gemoedstoestanden.

Zo is er het ‘ontspan-boeket’, waarin bij voorkeur tinten als groen, paars, roze, perzik en pastel worden verwerkt die ‘sterk symmetrisch’ zijn geschikt. Bruikbaar hiervoor zijn bloemsoorten als astrantia, lelie, gerbera, orchidee, pioenroos of iris. Bloesemtakken kunnen ook, net als tulpen. Maar dan nadrukkelijk geen rode, gele of oranje, zo staat in het ‘groot bloemreceptenboek’ te lezen. Felgekleurde rozen, narcissen of zonnebloemen zijn dan juist weer een aanrader voor klanten die wel wat energie kunnen gebruiken.

Om inzicht te krijgen in welk boeket bij wie past, moeten bloemisten in de winkel welhaast therapeutische klantgesprekken gaan voeren. “Daarvoor is extra vakkennis nodig over de werking van kleur, vorm en geur op het welzijn van mensen. Daartoe beginnen we in februari trainingen die open staan voor alle 12.000 bloemisten in ons land. Naast e-learning bestaan de cursussen uit praktijklessen die over drie of vier dagdelen zijn verspreid,” aldus VBW-voorman Maasse. Eind maart moeten de eerste ‘florapsychologen’ in de winkel staan. Voor studenten in het bloemisten-onderwijs wordt FloraVita verplichte lesstof.

Bloemist Bert Kulk past de filosofie al jaren ongeschoold toe in zijn drukbezochte winkel aan het Levendaal in Leiden. Voor hem is de cursus dan ook overbodig, al juicht hij het initiatief van harte toe: “Ik ken hier zo goed als alle vaste klanten bij naam en weet ook vaak wat over hun privésituatie. Het is hier in de zaak af en toe net een huiskamer, de mensen vertellen van alles aan mij en elkaar. Dat helpt me inderdaad bij een goed individueel advies.” Bloemistenkoepel VBW ziet persoonlijke winkelgesprekken ook als een kans om klanten eens goed uit te leggen waarom de snijbloemen almaar duurder worden. Want in de florawereld is het de verwachting dat de torenhoge tarieven voor een bloemetje een blijvertje zijn, ook na de huidige energiecrisis. ‘Wen er maar aan’, zo roepen kwekers en bloemisten in koor: de met dumpprijzen verwende Nederlander moet leren dat een ruiker een chic product is. ”In het buitenland vallen rozen onder luxeproducten als champagne en parfum. De Nederlandse consument zal ook moeten wennen aan reële prijzen. Ze betalen op het terras ook drie euro voor een koffie of biertje,” zo betoogt René Stokman, belangenvertegenwoordiger voor rozenkwekers.


Telegraaf interview droogbloemen Maria Remmelzwaal Bries aan Zee

 

Bloemisten onderschrijven Stokmans visie en melden zelfs dat niet alleen rozen te laag zijn geprijsd. “Ik hanteer al jaren geregeld te lage winstmarges, ook voor bijvoorbeeld tulpen of lelies. Hogere veilingprijzen kon ik nooit volledig doorberekenen. Dan rende de klant naar de supermarkt voor een doos chocola om als alternatief voor een bosje bloemen mee te nemen op visite,” zo schetst bloemenman Kulk. Hij ziet momenteel ook de nodige gefronste wenkbrauwen in zijn zaak vanwege de hoge prijzen. “Maar nu begrijpen de meesten dat dit komt door het dure gas.”

Voor consumenten die verse bloemen inmiddels te prijzig achten, is er een alternatief dat helemaal terug is van lang weggeweest. Bij menig ‘trendwatcher’ staan droogboeketten hoog in de top-10 van aanraders voor 2022. “Misschien zijn ze in aanschaf een paar euro duurder, maar een boeket blijft wel zeker een half jaar goed en is uiteindelijk dus veel goedkoper. Bovendien zijn droogbloemen duurzamer dan verse snijbloemen,” aldus het echtpaar Jan en Maria Remmelzwaal van de firma ‘Bries aan Zee’ op het terrein van de veiling Flora Holland in Rijnsburg.

Maria begon medio 2019 vanuit een schuurtje in Katwijk met het vervaardigen van boeketten. Mede door de corona-lockdowns werd de online-handel een enorme hit. “Eerst verkochten we twee boeketten per etmaal, inmiddels rijden hier dagelijks twee grote trailers vol met boeketten naar bestemmingen in binnen- en buitenland. We werken met twintig personeelsleden en zijn bezig met een steunpunt in het Spaanse Gerona voor verkoop in Zuid-Europa.” Of droogbloemen ook zorgen voor een psychische floravitaliteit? Jan antwoordt met een knipoog: : “Ze zijn er in alle soorten en maten, dus dat moet zelfs voor de grootste pessimisten goed komen.”