Alles over katoentakken !

Alles over katoentakken !

Alles over katoentakken met mooie katoenbollen van Bries aan Zee

Geschiedenis van katoen en katoentakken

Vroege geschiedenis
De oudste katoenen weefsels werden gevonden in graven en stadsruïnes van beschavingen uit droge klimaten, waar de stoffen niet volledig vervielen.

Americas
Enkele van de oudste katoenbollen werden ontdekt in een grot in Tehuacán Valley, Mexico, en waren gedateerd op ongeveer 5500 v.Christus, maar er is enige twijfel over deze schattingen. Zaden en touwwerk daterend tot ongeveer 2500 voor Christus zijn gevonden in Peru. Tegen 3000 voor Christus werd katoen verbouwd en verwerkt in Mexico en Arizona. Pre-Inca-katoenen grafdoeken werden gevonden in Huaca Prieta in Peru en dateren uit 2500 v.Chr.

Indisch subcontinent
De nieuwste archeologische ontdekking in Mehrgarh brengt de datering van de vroege katoenteelt en het gebruik van katoen op 5000 v.Chr. De beschaving van de Indusvallei begon met het cultiveren van katoen tegen 3000 v.Chr. Katoentakken werd genoemd in hindoe hymnes in 1500 v.Chr. Herodotus, een oude Griekse historicus, vermeldt in de 5e eeuw v.Chr. Indiaas katoen als "een wol die in schoonheid en goedheid veel meer is dan die van schapen." Toen Alexander de Grote India binnenviel, begonnen zijn troepen katoenen kleding te dragen die comfortabeler was dan hun vorige wollen kleding. Strabo, een andere Griekse historicus, noemde de levendigheid van Indiase stoffen, en Arrian vertelde in 130 CE over de handel tussen India en Arabisch katoen.

Middeleeuwen - Oosterse wereld
Handbediende katoenen jerrycans werden sinds de 6e eeuw in India gebruikt en werden vanaf daar in andere landen geïntroduceerd. Tussen de 12e en de 14e eeuw verschenen gitaren met dubbele wals in India en China. De Indiase versie van de gier met dubbele wals was in de 16e eeuw overal in de handel in mediterrane katoen wijdverspreid. Dit mechanische apparaat werd in sommige gebieden aangedreven door waterkracht. Het draaiwiel is uitgevonden in India, tussen 500 en 1000 CE. De vroegste duidelijke illustraties van het spinnewiel komen uit de islamitische wereld in de elfde eeuw.

Westerse Wereld
Egyptenaren groeiden en sponnen katoen van katoentakken van 6-700 na CHristus. Katoen was in de Middeleeuwen een veel gebruikte stof en was met de hand geweven op een weefgetouw. De katoenproductie werd in Europa geïntroduceerd tijdens de islamitische verovering van het Iberisch schiereiland en Sicilië. De kennis van het weven van katoen werd verspreid in Noord-Italië in de 12e eeuw, toen Sicilië werd veroverd door de Noormannen en dus ook door de rest van Europa. Het rond 1350 in Europa geïntroduceerde ronddraaiende wiel verbeterde de snelheid waarmee katoen spint. In de 15e eeuw waren Venetië, Antwerpen en Haarlem belangrijke havens voor de katoenhandel, en de verkoop en het vervoer van katoenen weefsels was zeer winstgevend geworden. Christopher Columbus, ontdekte in zijn verkenningen van de Bahama's en Cuba, inboorlingen die katoen droegen ("de duurste en knapste ... katoenen mantels en mouwloze shirts geborduurd en geschilderd in verschillende ontwerpen en kleuren"), een feit dat mogelijk heeft bijgedragen aan zijn onjuiste het geloof dat hij op de kust van India was geland.

Indië
India was sinds de oudheid een exporteur van fijne katoenen stoffen naar andere landen. Bronnen zoals Marco Polo, die India reisde in de 13e eeuw, Chinese reizigers, die eerder boeddhistische pelgrimcentra reisden, Vasco Da Gama, die Calicut binnenkwam in 1498, en Tavernier, die India in de 17e eeuw bezochten, hebben de superioriteit van Indiase stoffen. De katoenen garen van de wormwielroller, die in India werd uitgevonden tijdens het vroege Delhi Sultanate-tijdperk van de 13e tot de 14e eeuw, werd in de Mughal Empire rond de 16e eeuw in gebruik en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt in India. . Een andere innovatie, de opname van de slinger in de katoenen gin, verscheen voor het eerst in India tijdens het late Delhi Sultanaat of het vroege Mughal Empire. De productie van katoen, die grotendeels in de dorpen is gesponnen en vervolgens naar steden is gebracht in de vorm van garen dat moet worden geweven tot textiel, werd bevorderd door de verspreiding van het spinnewiel in India kort voor het Mughal-tijdperk, waardoor de productie van katoen werd verminderd. garenkosten en helpen om de vraag naar katoen te vergroten. De diffusie van het ronddraaiende wiel, en de opname van het wormwiel en de slinger in de katoenen jenever, zorgden voor een enorme uitbreiding van de textielproductie van Indiase katoen tijdens het Mughal-tijdperk. Er werd gemeld dat, met een Indiase katoenen gin, die half machine en half gereedschap is, een man en een vrouw 28 kilo katoen per dag kan schoonmaken. Met een gemodificeerde Forbes-versie konden één man en een jongen 250 pond per dag produceren. Als ossen werden gebruikt om 16 van deze machines van stroom te voorzien, en een paar arbeidskrachten werden gebruikt om hen te voeden, konden ze evenveel werk produceren als voorheen 750 mensen.

Katoentakken bestellen
Wil jij deze historische katoentakken op je tafel, Bries aan Zee heeft ze in diverse lengtes en met diverse aantallen katoenbollen. Mooie droge katoentakken van Bries aan Zee in diverse lengtes en meerdere katoenbollen per tak. Katoentakken van 60 - 70 centimeter lang met 6 tot 8 katoenbollen per tak, katoentakken van 70 - 80 centimeter lang met 7 of 8 katoenbollen per tak en katoentakken van 70 - 80 centimeter lang met 9 of 10 katoenbollen per tak.

Economie
Textielmolens zijn verhuisd van West-Europa naar, meer recentelijk, lageloonlanden. De industriële productie bevindt zich momenteel voornamelijk in landen als India, Bangladesh, China en Latijns-Amerika. In deze regio's is arbeid veel minder duur dan in de eerste wereld en trekt het arme werknemers aan. Biotechnologie speelt een belangrijke rol in de katoenlandbouw als genetisch gemodificeerd katoen dat bestand is tegen Roundup, een herbicide gemaakt door het bedrijf Monsanto, maar ook tegen insecten. Biologisch geteeld katoen wordt steeds minder populair ten gunste van synthetische vezels gemaakt van aardolieproducten.

De vraag naar katoen is sinds de jaren tachtig verdubbeld. De belangrijkste producent van katoen, met ingang van december 2016, is India met 26%, na China met 20% en de Verenigde Staten met 16%. De belangrijkste katoenexporteur is de Verenigde Staten, waarvan de productie wordt gesubsidieerd door de overheid, met subsidies die tussen 1995 en 2003 op $ 14 miljard zijn geschat. De waarde van katoenlint is sinds zestig jaar afgenomen en de waarde van katoen is met 50% gedaald in 1997-2007. De wereldwijde textiel- en kledingindustrie biedt werk aan 23,6 miljoen werknemers, waarvan 75% vrouw is. Max Havelaar, een organisatie voor eerlijke handel, lanceerde in 2005 een fair trade-label voor katoen, de eerste voor een non-foodproduct. In samenwerking met kleine producenten uit Kameroen, Mali en Senegal verhoogt de fair trade-overeenkomst de prijs die voor goederen wordt betaald aanzienlijk en neemt de naleving van de verdragen van de Wereldarbeidorganisatie toe. Een periode van twee jaar in Mali heeft boeren in staat gesteld om nieuwe landbouwproducten en vee te kopen en hun kinderen op school in te schrijven.

Tegenwoordig

Bries aan Zee heeft een vaste voorraad aan katoentakken in diverse lengtes en met diverse katoenbollen. Mooie gedroogde takken (dus geen nep of kunst) waar je een ontzettend lange tijd van kunt genieten.
Kijk voor de katoentakken van Bries aan Zee op https://www.briesaanzee.nl/katoentakken.html

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »